Technische storingen: 0318 - 64 67 05

Het belang van de SCIOS-inspecties wordt steeds bekender!

02-05-2024

We zien dat veel afwijkingen als een verassing komen voor installatie-eigenaren. Dit kan vaak worden voorkomen dankzij het uitvoeren van een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI)

IMG 6610 bewerkt

Al enige tijd voert Boele Fire Protection SCIOS-inspecties uit voor diverse organisaties door het hele land. Een SCIOS-inspectie binnen de brandveiligheidsmarkt is een verplichte inspectie die geldt voor stookinstallaties, zoals dieselpompen voor de sprinklerinstallatie. Deze moeten vanwege de Wet milieubeheer periodiek gekeurd worden. Roy van Teeffelen, teamleider service bij Boele Fire Protection, ziet dat er veel vraag is naar deze keuringen. ‘’We krijgen steeds meer aanvragen voor het uitvoeren van SCIOS-inspecties. Het is voor ons dus ook echt een groeiende markt.''

Dat er vanuit de markt steeds meer vraag is naar SCIOS-inspecties betekent dat klanten hier het belang van in gaan zien. Zo blijkt namelijk dat de omgevingsdiensten steeds vaker controleren of er SCIOS-certificaten zijn afgegeven voor de installatie en hier strikt op handhaaft. Toch ziet Roy dat er nog steeds veel onwetendheid omtrent deze inspecties leeft, vooral als het gaat om de diverse inspectie-eisen. ‘’We zien toch regelmatig dat er wel veel afwijkingen naar voren komen tijdens een inspectie. Dit heeft er vooral mee te maken dat er vaak iets mankeert aan de opstellingseisen van de installatie. Het gaat hierbij dan niet direct om de stookinstallatie zelf, maar vooral ook om de omgeving waar deze zich in bevindt. Denk hierbij aan de vloeren (wel of niet gecoat), de hoogte van de ingang van de pompruimtes, of de luchttoevoer- en afvoer (rookgasafvoeren). Zo kan het ontbreken van een drempel bij de ingang van de pompruimte een afwijking zijn aangezien bij lekkage de vloeistof dan de pompkamer kan verlaten. Dit verhoogt namelijk het risico op milieuschade. Ook onderdelen zoals het tracé van het rookgaskanaal, de uitmonding of aangrenzende brandbare delen betreffen veel afwijkingen tijdens de SCIOS-inspectie.

Veel afkeurpunten zijn volgens Roy meestal goed te voorkomen. Veel van dit soort gevallen zouden namelijk al onder de aandacht moeten komen tijdens de Eerste Bijzondere Inspectie (EBI). ‘’Als een installatie inbedrijf gesteld is, moet er officieel binnen 6 weken een eerste SCIOS-inspectie, genaamd de EBI plaatsvinden. In dat geval kan je in de beginfase waarin de pomp geplaatst wordt nog aangeven dat de opstelling niet conform de richtlijnen is. Echter zien we vaak dat veel installaties deze EBI nooit hebben gehad. Voor veel mensen komen de afwijkingen dan als een verrassing, omdat ze zich nooit bewust zijn geweest van het feit dat er iets niet in orde is’’, aldus Roy. Het blijkt dus dat veel installatie-eigenaren deze belangrijke eerste inspectie overslaan en pas met de SCIOS-inspectie in aanraking komen tijdens de latere Periodieke Inspectie (PI). Deze periodieke inspectie volgt normaal gesproken, afhankelijk van het thermisch ingangsvermogen, de EBI eens per 2 of 4 jaar op.

Roy geeft aan dat sinds de wettelijke verplichting sinds 2016 er door de omgevingsdiensten steeds vaker controleren of er SCIOS-certificaten zijn afgegeven voor de installatie.  Hier wordt vervolgens ook strikt op gehandhaafd. Dit verklaard mede de groeiende vraag naar SCIOS-inspecties bij Boele Fire Protection. ‘’Momenteel staan er nog zo’n 50 opdrachten gepland. Maar we hebben ongeveer 400 dieselsets in ons klantenbestand en die komen om de 2 jaar aan de beurt. Daarnaast verzorgen we niet alleen de inspectie, maar voeren we ook herstelwerkzaamheden uit. Zo zijn we bij een klant in Utrecht momenteel bezig met het leggen van bijna 80 meter pijpleiding om er voor te zorgen dat de uitlaatgassen op de juiste plek naar buiten komen.’’

Boele Fire Protection kijkt vol vertrouwen naar de toekomst, waarin de groeiende vraag SCIOS-inspecties een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen. Het toenemende bewustzijn rondom veiligheid en regelgeving maakt dat installatie-eigenaren meer dan ooit behoefte hebben aan specialistische kennis en betrouwbare adviezen.  Benieuwd of uw diesel gedreven sprinklerpomp voldoet aan de normen van de inspecties? Of wilt u meer weten over het belang of de inhoud van deze inspecties? Neem gerust eens contact op met Roy of één van onze andere specialisten.

Meer nieuws

IMG 6610 bewerkt

Het belang van de SCIOS-inspecties wordt steeds bekender!

Al enige tijd voert Boele Fire Protection SCIOS-inspecties uit voor diverse organisaties door het hele land. Een SCIOS-inspectie binnen de brandveiligheidsmarkt is een verplichte inspectie die geldt voor stookinstallaties, zoals dieselpompen voor de sprinklerinstallatie. Deze moeten vanwege de Wet milieubeheer periodiek gekeurd worden. Roy van Teeffelen, teamleider service bij Boele Fire Protection, ziet dat er veel vraag is naar deze keuringen.

Afbeelding1

Kiwa certificeert innovatie FIRE Vision voor beheer en testen van sprinklerinstallaties op afstand.

Boele Fire Protection heeft in samenwerking met specialismen uit het netwerk van Unica-bedrijven het certificaat van certificeringsinstelling Kiwa Fire Safety & Security Certification (FSS) ontvangen voor FIRE Vision sprinkler. Deze innovatieve oplossing biedt de mogelijkheid om tweewekelijkse sprinklerinstallatietests op afstand uit te voeren. Het certificaat bevestigt dat FIRE Vision Sprinkler niet alleen voordelen biedt, maar ook voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen op het gebied van Remote acces and service. Tevens is inmiddels de eerste opdracht aan Pyrock, als installateur op het gebied van brandbeveiliging, verkocht.

Verschillende pompsystemen voor de sprinklerinstallatie.

Boele Fire Protection is specialist in het installeren en onderhouden van pompsystemen voor sprinklerinstallaties. Deze pompsystemen zorgen ervoor dat er voldoende water vanuit het waterreservoir naar de sprinklerkoppen wordt gepompt in het geval van een brand. Zo zorgen we ervoor dat het bestrijden van de brand al begint voordat de brandweer gearriveerd is. Hierdoor kan er veel schade worden voorkomen. Voor dit systeem kan er gebruikt gemaakt worden van verschillende typen pompsets.

Boele Fire Protection levert, onderhoud en vervangt sprinklerpompen, sprinklertanks en complete prefab watervoorzieningen voor brandveiligheidsinstallaties.

24/7 bereikbaar voor technische storingen

Boele Fire Protection B.V.

Radonstraat 8
6718 WS Ede

Neem contact met ons op

Ontwerp en realisatie door